Haber

Bakan Kacır: Kadın istihdamına 14 milyar liranın üzerinde destek sağladık

Bakan Kacır: Kadın istihdamına 14 milyar liranın üzerinde destek verdik

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı ile son 2 yılda 56 bin 654 kadına istihdam sağlarken, 49 bin 500 mikro ve işletmeye 14 milyar liranın üzerinde destek ödemesi sağladık” dedi. kadınların istihdamına yönelik küçük işletmeler.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ankara’da ‘Kadın Girişimcilerimizle Güçlü Gelecek Programı’na katıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, kadınların hayatın her alanında güçlü varlığının sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınma açısından stratejik önem taşıdığını söyledi. Türkiye’deki kadınların birçok Avrupa ülkesindeki kadınlara göre bilim, teknoloji ve girişimcilik alanında önemli başarılara imza attığını belirten Kacır, “Öğretim üyelerimizin yüzde 46’sını oluşturan 85 bin kadın bilim insanımız, bilimin gelişmesinde öncü rol oynuyor. Ar-Ge, inovasyon ve inovasyon kültürümüz Girişimcilik ekosistemimiz Altın çağını yaşarken, kadın girişimcilerimizin bu başarı öyküsüne olan katkısı en büyük gurur kaynaklarımızdan biri. 7 teknoloji girişimimizden 4’ü ‘Turcorn’umuz, Girişimcilik ekosistemimizin içinden çıkan ve milyarlarca değerlemeyi aşan kadın girişimciler tarafından kuruldu. Bugün insansız hava araçlarında dünya lideriysek yerli ve milli gururumuzdur” bu kadınlarımızın alın teriyle, kararlılığıyla, çalışkanlığıyla, kararlılığıyla mümkün oldu” dedi.

’70 BİN KADIN GİRİŞİMCİYE 13 MİLYAR LİRA DESTEK SAĞLADIK’

TEKNOFEST kuşağında kadınların güçlü yerinin onları geleceğe umutlandırdığını belirten Kacır, TEKNOFEST’in ilk yılında yüzde 17 olan kadın yarışmacı oranının 2023 yılında alınan 407 bin başvuruyla yüzde 40’a ulaştığını kaydetti. İş dünyasındaki liderlik yolculuğunda kadınlara destek olmaya devam ettiklerini belirten Kacır, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) programlarıyla kadın istihdamına öncelik verdiklerini ve kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık uyguladıklarının altını çizdi. Bakan Kacır, “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı ile son 2 yılda 56 bin 654 kadını istihdam ederken, kadın istihdamına yönelik 49 bin 500 mikro ve küçük işletmeye 14 milyar liranın üzerinde destek ödemesi sağladık. Klasik ve İleri Girişimcilik Programları ve KOBİ Finansman Esasları Programımız gençlerin, kadınların, engellilerin ve şehit yakınlarının iş fikirlerini hayata geçirmelerine öncülük etmektedir.Bu programlarda hibe ve finansman tutarlarını kademeli olarak uygulamaktayız.Klasik ve İleri Girişimcilik Programları ile; Son 10 yılda 70 bin kadın girişimciye toplam 13 milyar lira destek sağladık KOBİ “Finansman Destek Programı ile 6 bin 36 kadın girişimciye 1,8 milyar lira finansman sağladık.”

‘202 PROJEYE 1,5 MİLYAR LİRA DESTEK SAĞLADIK’

Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi’nin önemli konularından birinin de ‘Kadın Girişimciliği Girişimi’ni hayata geçirmek olduğunu kaydeden Kacır, “Kalkınma ajanslarımızın 2024 önceliğini ‘Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği’ teması olarak belirledik. Toplumsal Kalkınmayı Destekleme Programı kapsamında kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımını hedef kitlesi kadınlar olan 202 projeye 1,5 milyar lira destek sağladık.Cazibe Merkezleri Destek Programı kapsamında hedef kitlesi kadınlar olan 4 projeye destek verdik. Bu projeler kapsamında davet merkezleri, dokuma şehir projeleri ve jeotermal seraların kurulmasını sağladık. “Kadın istihdamını güçlendiren, sosyal yaşamı iyileştiren 390 projeye kalkınma ajanslarımızla 580 milyon lira destek verdik.” Kadınlarımızdan” dedi.

‘ÖDEMELERDE KADIN İŞLERİNE ÖNCELİK VERİYORUZ’

Bu çalışmaların yanı sıra deprem bölgesinde kadınların işgücüne ve sosyal hayata yeniden kazandırılması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Kacır, “Kurduğumuz atölyeler, başlattığımız sosyal satın alma programları ve desteklerle Kadın kooperatifleri olarak kadınlarımızın istihdamının, sosyal ve ekonomik kalkınmasının, kadınlarımızın girişimcilik ekosistemindeki konumunun güçlendirilmesini mümkün kılmak için çalışıyoruz.” Deprem Sonrası KOBİ’leri Canlandırma Projesi’nde de kadın işletmelerine yapılan ödemelerde öncelik sağlıyoruz. Bu program kapsamında 4.900 kadın işletme sahibine destek ödemesi yaptık. Kadınlarımızın hayatın her alanında daha görünür ve aktif olması için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz. “Yapacağız” dedi.

‘GÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ’

Program kapsamında imzalanan protokollere ilişkin konuşan Kacır, “Bugün Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile imzalayacağımız Kadın Girişimciliğinin Geliştirilmesine Yönelik İşbirliği Protokolü ile kadınlarımızın sosyal alandaki konumlarını güçlendireceğiz. Onlara iş hayatında ihtiyaç duydukları yetkinlikleri kazandırmak için çaba göstereceğiz. Kadın girişimcilerimiz yatırım teşviklerinden ve KOSGEB desteklerinden yararlanacak.” Kadın girişimciliğini kolaylaştıracağız ve kadın girişimciliğini teşvik edeceğiz. Kalkınma ajansları ve bölgesel kalkınma idareleriyle rehberlik ve danışmanlık hizmetleri verirken proje desteği sağlamaya da devam edeceğiz. Yine bu protokolle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile güçlü iş birliği yaparak alanda ortak projeler geliştireceğiz. Yine bugün imzalayacağımız ‘Bilimsel Araştırma-Geliştirme, Yenilik ve Bilimsel Faaliyet İş Birliği Protokolü’ ile koruma ve bakım altındaki çocuklarımız, engelli ve yaşlı bireylerimiz, şiddet mağduru kadınlarımız ve refakatçi çocuklarımız; Onların ruhsal, sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerine destek olmayı hedefliyoruz” dedi.

‘KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ’

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, kadının güçlenmesinin güçlü bir aile ve müreffeh bir toplumun ilk adımı olduğunu söyledi. Kadınların yarattığı bu katma değerlerin Türkiye’nin kalkınma sürecine olumlu etki yaptığını kaydeden Göktaş, “Gerçekçi bir yaklaşımla kadınların ekonomiye katılımını ulusal politikalarımızın ayrılmaz bir modülü olarak görüyoruz. TÜİK verilerine göre 3. 2023 çeyreği itibarıyla işverenler ve serbest meslek sahipleri arasında kadınların oranı hâlâ yüzde 100’dür.” “16’da görülüyor. Avrupa Birliği ülkelerinde bu oran yüzde 33 civarında. İşbirliklerimizle bu oranı artırmak ve ülkemizi her alanda yükselen bir değer haline getiren kadın girişimciliğini güçlendirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. .

‘1012 YENİ KADIN KOOPERATİFİNİN KURULMASINA DESTEK VERDİK’

Bakanlık olarak 81 ilde toplumun her kesiminden kadınlara girişimcilik fırsatları sunduklarını belirten Göktaş, “Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de birçok kadının girişimcilik hayallerine temel oluşturan kooperatif faaliyetlerini destekliyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı arasında Bakanlığımızla uyum içinde imzalanan Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesine İlişkin İşbirliği Protokolünü geçen yıl 5 yıl daha uzattık. Bu protokolle kadın kooperatiflerinin kurulmasına destek olduk. 1012 yeni kadın kooperatifi. Kadınların iş hayatında görünürlüğüne de önem veriyoruz. Kadınlar görünür oldukça kadın emeği hak ettiği saygıyı görecek. Bu sayede henüz yeteneklerini keşfetmemiş birçok kadın artık işin başrol oyuncusu olacak. Unutulmaz hikayelerin yaşanacağına yürekten inanıyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Göktaş ve Bakan Kacır, Kadın Girişimciliğinin Geliştirilmesine İlişkin İşbirliği Protokolü ile Kadın Girişimciliğinin Geliştirilmesine İlişkin İşbirliği Protokolü’nü imzaladı. Her iki bakan da imzalanan protokollerin hayırlı olmasını diledi.

eyupsultan-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu