Ekonomi

Faiz lobisi istediğini alamadı! Üretim ve istihdam kazandıracak

Cumhur İttifakı ilk tip tarihi seçimde net bir orta fark yaratırken, 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanmasının kesin gözüyle bakılıyor. Bu da ekonomide yeni dönemde faiz lobisinin tüm algı operasyonlarına rağmen büyüme odaklı siyasetin devam edeceği anlamına geliyor.

ENFLASYON DÜŞÜYOR
Kriz çağıranlarının ana argümanı olan enflasyon ve cari açık başta olmak üzere birçok ekonomik bilgide başlayan toparlanma önümüzdeki dönemde de devam edecek.

Yeni ekonomik modelle kesintisiz büyüme sürecini 10 çeyreğe çıkaran, Nisan sonu prestijiyle yıllık enflasyonu 18 ayda TÜFE’de yüzde 43,68, ÜFE’de yüzde 52,11 ile 1,4 milyon ile 16 ayın en düşük seviyesine getiren son 1 yılda ve son 3 yılda 6.4 milyon. Milyonlarca kişiye istihdam sağlayan Türkiye ekonomisi, önümüzdeki dönemde de yatırım, üretim, istihdam ve ihracat rotasından sapmayacaktır.

Kriz lobisinin en değerli argümanı olan cari açık da Mart ayında geriledi. Mart ayında cari açık 4,48 milyar $ ile piyasa beklentisi olan 5,3 milyar $’ın altında kaldı. 12 aylık cari açık 54,2 milyar dolar oldu. Şubat ayında 12 aylık cari açık 55,4 milyar dolarla 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Cari açık yıllık bazda 15 ay sonra ilk kez geriledi.

TEKERLEKLER HIZLANDIRILMIŞTIR
Mart ayında sanayi üretiminde son 15 ayın en büyük artışı yaşandı. Yüzyılın felaketinin ardından şubatta yüzde 5,9 gerileyen sanayi üretimi, martta yüzde 5,5 arttı. Böylece sanayi üretiminde 2022 Şubat ayından bu yana en büyük aylık artış yaşandı. Şubat ayında yüzde 8,2 olan yıllık kayıp, Mart ayında yüzde 0,1’e geriledi. 2022 yıl sonunun getirdiği prestij ile makine-teçhizat yatırımları yıllık bazda 13 çeyrek büyüyerek büyümeye 1,4 puan katkı sağladı. Böylece makine-teçhizat yatırımlarının milli gelir içindeki payı yüzde 13,1’e yükseldi. Net ihracatla birlikte bu iki önemli bileşenin milli gelir içindeki payı 2022’de %17,3 ile tarihi zirvesine ulaştı.

YÜZYILA UYGUN PROJELER
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “40 yılın emeğini 40 güne sığdırdık” şeklinde özetlediği dev hamleler, ekonomide bağımsızlığın mihenk taşını oluşturacak. Merkez Bankası’nın son enflasyon raporunda yayımladığı araştırmaya göre, savunma sanayisinden ulaştırmaya, sağlıktan finansa, çalışma hayatından uydu teknolojisine, doğalgazdan petrole birçok alanda son dönemde hayata geçirilen projeler 289 milyar dolar katkı sağlayacak. kümülatif olarak 2023-2030 ortasındaki mevcut istikrara.

ÜRETİME FİNANSAL DESTEK
Yeni ekonomik model çerçevesinde adımlar atılırken, küresel durgunluk endişeleri de dikkate alınarak 2022 Temmuz ayında yüzde 14 olan politika faizi, 2023 Nisan ayı itibarıyla yüzde 8,5’e düşürüldü. Merkez Bankası’nın bu adımlarıyla, ticari kredi faiz oranı 18 puan, 10 yıl vadeli tahvil faiz oranı ise 15 puana gerilemiştir.

Krediler, üretim ve cari fazla kapasitesindeki artışla meyvesini verdi. Hedeflenen kredi politikası ile 2021’in ilk çeyreğinde TL firma kredilerinde yüzde 40’ın altında olan KOBİ’lerin payı yüzde 62’ye yükseldi. Liraizasyon stratejisi ile TL’nin toplam mevduat içindeki payı yüzde 35,6’dan yüzde 59,7’ye yükseldi.

 

KAYNAK: SABAH / BETÜL ALAKENT

omerli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu