Nijer’deki askeri yönetim Fransa’yı saldırı hazırlamakla suçladı
Nijer’de 26 Temmuz’da iktidara gelen askeri yönetim, Fransa’yı Batı Afrika ülkeleriyle birlikte Nijer’e saldırmaya hazırlanmakla suçladı.
Askeri yönetimin sözcüsü Albay Amadou Abdramane, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, Fransa’nın Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ülkeleriyle işbirliği içinde Nijer’i işgal etmeye hazırlandığını iddia etti.
Abdramane, Fransa’nın Fildişi Sahili ve Benin’e asker, askeri uçak, helikopter ve 40 zırhlı araç konuşlandırdığını belirtti.
Nijer’de yaklaşık 1.500 askeri bulunan Fransa’nın, askerlerini ülkeden çekip çekmeyeceği bir süredir tartışma konusuydu.
Askeri yönetim tarafından atanan geçici hükümetin Başbakanı Lamine Zeine, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Fransa ile askerlerinin hızla geri çekilmesi konusunda görüşmelerde bulunduklarını söylemişti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bugün Hindistan’da düzenlenen 18. G20 Başkanlar Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, askerlerin geri çekilmesi konusunun ancak “seçilmiş” Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’un talebi üzerine müzakere edilebileceğini belirtti.
ABD ayrıca tedbir amacıyla Nijer’deki askerlerini başkent Niamey’de Fransa ile ortak kullanılan “Niamey 101” üssünden Agadez’deki “Nijer 201” üssüne taşıyacağını açıklamıştı.
ABD’nin Nijer’de toplam 1100 askeri bulunuyor.
Öte yandan ECOWAS’ın Nijer’e olası askeri müdahale planı kapsamında Senegalli askerlerin Nijer’in komşusu Benin’e konuşlandırılacağı iddia edildi.
Senegal basınında yer alan haberlerde, Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu’nun (MINUSMA) Mali’deki bazı kamplarından çekilmesinin ardından ülkelerine dönen Senegalli askerlerin, ECOWAS müdahalesi için eğitildikleri yazıldı. Nijer.
Nijer’de darbe
Nijer’de Başkan Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurları tarafından gözaltına alındı ve o akşam ordu, yönetimi devraldıklarını duyurdu.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz’da Ulusal Vatanı Koruma Konseyi (CNSP) olarak adlandırılan geçiş hükümetinin başına geçti.
CNSP, 7 Ağustos’ta Lamine Zeine’i başbakan olarak atadı, 10 Ağustos’ta ise asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıkladı.